Sunnuntaina 24.8.2014 tamperelainen Juho Räty puuttui kiusaamistilanteeseen Helsingissä ja kertoi siitä julkisessa Facebook-päivityksessä, joka on saanut jo yli 5 500 jakoa ja lähes 500 tykkäystä.

Torstaina 28.8.2014 Suomen Lukiolaisten Liitto käynnisti #kutsumua-kampanjan Juho Rädyn tarinan innoittamana. Lukiolaiset haastavat kaikki suomalaiset näyttämään esimerkkiä, että kiusaamiseen puututaan ja yhdessä rakennetaan sellaista ilmapiiriä, jossa kukin tulee nähdyksi omana itsenään. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii kampanjan suojelijana.

Pääset mukaan #kutsumua-kampanjaan, kun otat valokuvan kahdesta sanasta, joista toinen kuvaa sitä lokeroa, johon sinut on yritetty tunkea ja toinen sellaista ominaisuutta, jonka tahtoisit toisten itsessäsi näkevän ja muistavan. Vedä viiva ensimmäisen sanan yli. Voit kertoa pidemmän tarinan kuvatekstissä. Jaa kuva tunnisteella #kutsumua ja haasta mukaan ne, joiden tarinan tahtoisit kuulla. Tässä on linkki Iconosquare-näkymään Instagram-kuviin #kutsumua tägillä, joita on jaettu jo yli 20 000.

Sain haasteen perjantaina 29.8.2014 tulla mukaan kahdelta somesukulaiselta eli henkilöiltä, jotka olen oppinut tuntemaan sosiaalisen median kautta; Hanna Takalalta ja Maria Rajakalliolta. En yleensä lähde haasteisiin mukaan, mutta tämä koski syvältä. Otin haasteen vastaan.

Lauantaina 30.8.2014 pohdin pitkään, että miten lähden haasteeseen mukaan. Kirjoitin mustalla tussilla paperille ne sanat, joilla minua on kiusattu ja mitätöity sekä jätetty joukon ulkopuolelle. Olen kokenut kiusaamista ja henkistä väkivaltaa lapsena, nuorena ja aikuisena. Kyyneleet nousivat silmiin ennen kuin valokuva saatiin otetuksi. Tunsin itseni jälleen paljaaksi ja haavoittuvaiseksi. Valokuvassa minulla on harvinainen vakava ilme. Minut tunnetaan ilosena ja avoimena henkilönä. Jaoin kuvan Facebookiin, Twitteriin ja Instagramiin sekä samalla haastoin kaikki, jotka näkivät valokuvan.

Osallistuminen #kutsumua-kampanjaan

Tuntui, että pitkä prosessi sai vihdoin päätöksen. Olen muuttunut hiljaisesta kiusatusta tytöstä vahvaksi rohkeaksi naiseksi, joka menee eteenpäin ja auttaa aidosti muita. Olen upea, äiti, vaimo, yrittäjä ja ystävä.

Tiistaina 2.9.2014 Tuija Aalto bloggasi otsikolla Kuinka meemi punnitaan? #kutsumua-kampanjan vaikuttavuudesta. Omalla kohdalla voin kertoa, että valokuva johti keskusteluihin nuorimman lapseni ja hänen koulutovereiden kanssa. Empatian, auttamisen sekä kiusaamiseen puuttumisen viestiä viedään eteenpäin kodeissa, kouluissa ja työpaikoilla.

Torstaina 4.9.2014 katsoin tallenteena keskiviikkoillan Docventures-ohjelman viikon teeman aktivismin viikon elokuvan Yes Men Fix The World. Tämä herätteli jälleen esiin suoran toiminnan sekä kampanjoinnin niiden asioiden puolesta, joihin haluaa vaikuttaa. #kutsumua-kampanja on saanut osallistujiksi myös pilailijoita, mutta jätän heidät huomioimatta. Yksikin ihminen voi muuttaa maailman, kuten olen sanonut monta kertaa. Sosiaalisen median avulla voi saada hyvää aikaan. Omalta osaltani vien viestiä eteenpäin kaikissa tilaisuuksissa, joissa kohtaan lapsia ja nuoria.

Saammeko kiusaamisen loppumaan? Mihin sinä haluaisit muutoksen?

- Pauliina

Uudempi: Lapset ja nuoret netissä sekä WhatsAppin ja Instagramin käyttö
Vanhempi: Uudet sivut, uusi ilme