Kävin Multialla Sinervän koulukeskuksessa lauantaina 6.9.2014 pitämässä Lapset ja nuoret netissä sekä WhatsAppin ja Instagramin käyttö -luennon koulun ja kodin päivässä. 160 osallistujan joukossa olivat koulun 2.-7. luokan oppilaat, opettajia sekä vanhempia. Kävimme kahdessa 45 minuutin jaksossa läpi monta tärkeätä aihetta, jotka koskettavat lapsia ja nuoria koulussa ja kotona tänä päivänä.

Hyppyruudut

Medialapsuus, digitaalinen leikki, Y- ja Z-sukupolvet, sukupolviäly, lasten ja nuorten netin käytön tutkimustuloksia, mediakasvatustietoisuus, ikärajat, median käytön säännöt, digitaalinen jalanjälki, verkkokäyttäytymisen kymmenen kultaista sääntöä sekä tekijänoikeudet olivat aiheina ensimmäisellä jaksolla. Oppilaat ja vanhemmat osallistuivat keskusteluun aktiivisesti. Varsinaisia kysymyksiä ei tarvinnut aina edes esittää, kun oppilaiden joukko vastasi jo innokkaana.

WhatsApp ja Instagram olivat aiheina toisella jaksolla. WhatsAppin 16 vuoden ikäraja tai vanhemman luvalla ja Instagramin 13 vuoden ikäraja herättivät keskustelua. Muistutin, että alaikäisen käyttäjän Instagram-tili kannattaa laittaa suljetuksi. Lasten ja nuorten tunnemyllerrykset tulee myös huomioida heidän netin käyttönsä yhteydessä. Jakson lopussa käsitellyt vinkit, kuten selkeiden perusteltujen sääntöjen laatiminen ja keskustelut netin käytöstä, tietokoneen pitäminen yhteisessä tilassa, lapsen netin käytön seuraaminen ja ikävien tilanteiden selvittäminen lapsen kanssa, otettiin vastaan mielellään erityisesti pienempien lasten kodeissa.

Tässä esitysmateriaali sekä toivottu linkkilista, jotka auttavat saamaan lisää tietoa aiheesta.

Linkkejä liittyen esitykseen:

Sukupolviälyä

Lasten mediabarometri 2011

Lapsiperheiden mediakysely 2012

Pelastakaa Lapset ry:n Lapsen ääni 2011

Perheiden mediankäytön säännöt sekä vanhempien mediakasvatustietoisuus

Ikärajat

PEGI

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Mediataitokoulu

Pelikasvatus

Lapset ja media - kasvattajan opas

Opettajan tekijänoikeus

WhatsApp

Instagram

Iconosquare

- Pauliina

Muokkaus 11.9.2014: lisätty kuva

Uudempi: Kirja - Piritta Seppälä: Kuuntele & keskustele
Vanhempi: Kutsumua