Vierailin Ylöjärvellä keskiviikkona 8.10.2014 aamupäivällä Vahannan koululla ja iltapäivällä Takamaan koululla viemässä tärkeätä viestiä, kuinka netissä käyttäydytään fiksusti, kun käytetään koululaisten suosikkisovelluksia WhatsAppia ja Instagramia.

Aamupäivän luennolla Vahannan koululla oli paikalla 180 osallistujaa; 1.-6. luokkalaisia ja opettajia. Iltapäivän luennolla Takamaan koululla oli paikalla 160 osallistujaa; 3.-6. luokkalaisia ja opettajia. Aikaisempien kertojen mukaisesti lapset innostuivat kommentoimaan ja kyselemään ahkerasti, sillä digitaalinen leikki on osa heidän elämäänsä. Todella moni halusi viitaten kertoa omista kokemuksista ja kohtaamistaan asioista.

Edellisenä iltana YLE TV2 esitti A2 Koulukiusaamis-illan, jossa käytiin keskustelua, mm.

  • miksi kiusaaja kiusaa?
  • miksi niin moni katsoo vierestä kiusaamistilanteessa?
  • mitä voi tehdä kiusaamisen vähentämiseksi? ja
  • olisiko nyt aika pyytää anteeksi?
    Seurasin keskusteluiltaa ja osallistuin Twitterissä aktiiviseen keskusteluun hashtageilla #a2ilta ja #anteeksi. Myös molempien koulujen oppilaista aika moni oli seurannut A2 Koulukiusaamis-iltaa.

Olen tänä syksynä avautunut ensimmäistä kertaa avoimesti ja julkisesti siitä, kuinka minua on koulukiusattu. Lähdin mukaan #kutsumua kampanjaan julkaisemalla oman valokuvan ja blogikirjoituksen. Se ei ole ollut helppoa. Tämän jälkeen olen puhunut vierailemillani kouluilla koulukiusaamisesta. Tänään otin käyttöön A2 Koulukiusaamis-illasta Duudsonit-Jukan esimerkin. Näytän koululaisille valkoista paperia, jonka kerron edustavan ketä tahansa ja tämä henkilö joutuu kohtaamaan koulukiusausta. Rutistan paperin pieneksi mytyksi kertoen, että samalta myös tuntuu kiusatusta henkilöstä. Kiusaaminen saa kiusatun tuntemaan itsensä pieneksi, mitättömäksi, rikkinäiseksi, hylätyksi ja ulkopuolelle jääneeksi. Kun kiusaaja pyytää anteeksi, paperi suoristuu takaisin auki, mutta kiusaaminen jättää jälkensä.

Sovimme molemmilla kouluilla, että koulukiusaamisen suhteen on nollatoleranssi eli sitä ei suvaita lainkaan. Kuten Jenni Pääskysaari twiittasi eilen illalla A2 Koulukiusaamis-illan aikana:

Tässä koulukäynneistä tunnelmia kuvina muokattuina FotoRus- ja Percolator-sovelluksilla:

Koulusali

Alakoulut

Tässä esitysmateriaali:

Palaan vielä tänä iltana Vahannan koululle pitämään pidemmän keskusteluillan sekä Vahannan että Takamaan koulujen oppilaiden vanhemmille. Tässä esitysmateriaali:

Linkkejä liittyen illan esitykseen löytyy aiemmasta blogikirjoituksesta: Lapset ja nuoret netissä sekä WhatsAppin ja Instagramin käyttö.

- Pauliina

Uudempi: Kuinka käytän Twitteriä tehokkaasti?
Vanhempi: Mobiilioppimisen verkoston tapaaminen Tampereella