Sosiaalinen media ja sen käyttö yritysten ja yhteisöjen viestinnässä kasvaa koko ajan. Osaajia tarvitaan ja esimerkiksi yhteisömanagereille tulee olemaan enemmän kysyntää, sillä asiakkaat ja yhteistyökumppanit viestivät verkossa tietoa etsien ja odottavat vastavuoroisuutta. Miksi perustaa tiliä sosiaaliseen mediaan, jos sitä ei ole kukaan ylläpitämässä ja hoitamassa?

Taitoni yhteisömanageroinnissa ovat ottaneet harppauksen yhteisömanagerivalmennuksessa ja harjoittelussa Kinda Oy:ssä 15.1.-14.4.2018 välisenä aikana, sillä olen ollut mukana useassa yhteisömanagerin koulutuksessa ja päässyt vaihtamaan ajatuksia muiden yksilövalmennettavien kanssa.  Olen tehnyt yhteisömanagerointia käytännössä jo aiemmin harrastusteni parissa tietämättä kuitenkaan sen nimitystä. Kiinnostuin harjoittelun mahdollisuudesta, sillä vastaavaa kokemusta en pystyisi muualta hankkimaan, Pauliinalla on niin paljon tietoa ja osaamista alasta ja häneltä oppisin varmasti paljon uutta.

Tapasin Pauliinan kasvotusten ensimmäisen kerran Twitter-pikkujouluissa Tampereella vuonna 2013. Olemme käyttäneet tätä esimerkkinä koulutuksissa, kuinka sosiaalisen median kautta voi luoda monenlaisia suhteita. Itse olen ollut mm. järjestämässä Twitter-pikkujouluja vuonna 2014 sekä mukana Twitter-häissä, naimisiin mennyt pariskunta oli löytänyt toisensa Twitterin kautta. Uusia tuttuja, yhteistyökumppaneita ja ystäviä; sitä sosiaalinen media tarjoaa aktiivisille käyttäjille.

Harjoittelun ja yhteisömanagerivalmennuksen aikana olen ajatellut Pauliinaa valmentajana, mentorina ja ystävänäni. Hän jakaa kaiken tietonsa avoimesti sekä verkossa että kasvokkain tapahtuvassa kommunikaatiossa. Avoin viestintä ja kannustaminen ovat mielestäni Pauliinan vahvimpia puolia ja olen oppinut häneltä paljon uusia asioita. Olen seurannut Pauliinaa erilaisissa koulutuksissa ja jokaisessa olen oppinut uuden asian tai yksityiskohdan koulutettavasta asiasta. Mielestäni on ollut hienoa seurata, kuinka ihmiset saavat oivalluksia koulutuksissa ja uskaltautuvat kokeilemaan uusia asioita, kuten livevideoiden lähetystä. Ilahduttavaa on myös, kuinka sosiaaliseen mediaan hieman epäilevästi suhtautuneet osallistujat ovat koulutuksen myötä uskaltautuneet ottamaan omaa asiantuntijarooliaan haltuun ja kertoneet osaamisestaan myös sosiaalisessa mediassa. Ja tämä sama uskallus on koskenut myös itseäni; omalle tiedolle ja osaamiselle voi sokeutua. Harjoittelun aikana olen oppinut sen, että minulla on paljon osaamista liittyen maksuttomaan sosiaalisen median käyttötapaan ja sen hyödyntämiseen. Osaamisesta on tullut itselleni itsestäänselvyys ja ajatus, että kyllähän kaikki nämä asiat jo tietävät. Virhe. Kaikki eivät tiedä, mutta ovat useimmiten innokkaita oppimaan uutta.

Harjoittelun aikana huomasin tietynlaisen epävarmuuden toimissani, sillä en tuottanut sisältöä Kinda Oy:n somekanaviin. Yrityksen identiteetti on Pauliina ja hänen punainen hattunsa. Pauliinan henkilöbrändi on rakentunut vuosien ajan ja hänet tunnistettiin hattu päässä useissa paikoissa. Ihailtavaa oli Pauliinan tehokkuus hänen verkostonsa kasvattamisessa näiden kohtaamisen aikana. LinkedIn-koulutuksissa hän kertoi lähettävänsä kutsuja ihmisille, joita ei tunne. Monet kauhistelevat tätä, mutta jos odotamme aina, että tapaamme henkilön oikeassa elämässä jää verkostomme pieneksi. Tämä ajattelutapa tarttui itseeni ja olen rohkeasti kontaktoinut LinkedInin kautta henkilöitä, joita en ole koskaan tavannutkaan. Kun tapaamme joskus, niin olemme jo seuranneet toisiamme ammatillisesti ja voimme mahdollisesti jatkaa juttua suoraan jostain aiemmin käsitellystä aiheesta.  

Eniten harjoittelun aikana olen arvostanut sitä tunnetta, että minulla on oma yhteisö. Paikka, jossa voin olla oma itseni, kartuttaa osaamista, kysyä kaikesta ja saada niihin vastauksia. Olen oppinut yrittäjyydestä paljon (kiitos Lempäälän Yrittäjille) sekä verkostojen voimasta. Tiedän, että jos minua askarruttaa jokin asia, niin voin aina kysyä Pauliinalta ja hän jakaa osaamistaan ja on aina valmis auttamaan.

Marjo yhteisömanageriksi

Kiitos kaikista kohtaamisista ja opeista!

- Marjo Huttunen

Uudempi: Osta Lempäälästä
Vanhempi: Vahvista SOME-muskeleitasi