Pirkanmaan Yrittäjät järjesti Ideaparkissa 17.1.2018 Elinvoima-seminaari 2018 -tilaisuuden Pirkanmaan kuntapäättäjille ja elinkeinovastaaville. Yhtenä teemana oli vaikuttaminen sosiaalisessa mediassa. Pidin tilaisuudessa puheenvuoron otsikolla Vahvista SOME-muskeleitasi. Tämä blogikirjoitus on kiteytys puheenvuorostani.

Tänä päivänä on sosiaalisen median käyttö ja näkyminen verkossa osa ammatillista ja sosiaalista pääomaa. Avoimella viestinnällä annetaan jokaiselle mahdollisuus olla mukana, kysyä, kyseenalaistaa, jakaa, vaikuttaa, osallistua ja osallistaa. Sosiaalinen media antaa enemmän palaute-, tiedotus-, markkinointi- ja rekrytointikanavia/menetelmiä käyttöön ja samalla säästää aikaa, rahaa ja vaivaa. Sosiaalisen median avulla yritys, kunta tai järjestö saa löydettävyyttä, näkyvyyttä, tunnettuutta sekä parantaa mielikuvaansa.

Vahvista SOME-muskeleistasi

Tässä vinkkejä, kuinka voit yrittäjänä, asiantuntijana ja kuntavaikuttajana vahvistaa omia SOME-muskeleitasi.

Perusta sosiaalisen median tilit, ole läsnä ja viesti. Lisää tunnistettava profiilikuva ja saat äänellesi sävyn. Kirjoita esittely, josta selviää kuka olet ja mitä aiot palvelussa tehdä. Palveluilla on käyttöehdot, jotka hyväksyt rekisteröityessäsi. Tiedä, mihin sitoudut.

Omaksu palveluun sopiva toimintatapa. Käyttäydy fiksusti. Saat helpommin jalansijan sosiaaliseen mediaan, kun olet helposti lähestyttävä ja toiset huomioon ottava. Kun verkossa tekemäsi asiat ovat arvojesi kanssa yhdenmukaiset, olet sanojesi mittainen.

On tärkeätä, mitä ja miten sanot asioita, samoin mitä jätät sanomatta. Mieti myös, millaisella roolilla toimit. Onko verkkopersoonasi ammatillista vai henkilökohtaista käyttöä varten? Vai molempia? Miten toimit julkisesti ja miten yksityisesti? Kerro verkossa ja kasvotusten, mistä palveluista ja yhteisöistä sinut löytää.

Ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Ole avoin sinulle sopivalla tasolla. Suojaa yksityisyytesi oikeilla asetuksilla ja mieti avoimuuttasi. Luo vahvat salasanat ja vaihda niitä riittävän usein. Muista lähdekritiikki. Harkitse, mitä jaat. Kunnioita tekijänoikeuksia.

Luo toiminnallesi rajat. Hae tasapaino tiedon keskellä. Opettele hallitsemaan, karsimaan ja torjumaan tietotulvaa. Läsnäolosi verkossa on merkki halusta oppia uutta ja mahdollistaa osaltaan elinikäisen oppimisen.

Luo laadukasta omaa verkkosisältöä. Käytössäsi ovat blogit, mikroblogit, wikit, dokumenttipalvelut, tiedon- ja ajanhallintapalvelut, sisältöjen luonti- ja jakopalvelut sekä keskustelu-, yhteisö- ja ryhmätyöalustat. Sisältönä voi olla teksti, linkki, kuva, video, livestriimaus, infograafi, animaatio, podcast, kooste sekä hashtag eli aihetunniste.

Tuo osaamisesi esiin. Kehu, onnittele, kiitä, suosittele ja anna positiivista palautetta. Jaa omaa ja muiden laadukasta sisältöä. Auta ja ole hyödyksi. Tuo hiljaista tietoa näkyväksi. Vastaa kysymyksiin, keskustele ja vuorovaikuta.

Verkostoidu lähettämällä ja hyväksymällä kutsuja. Seuraa muita, jolloin olet seuraaja. Ole seurattavissa, jolloin olet seurattu. Poimi itsellesi sopivat yhteisöt ja tapahtumat. Löydä omat näkökulmasi ja tapasi toimia. Kannusta muita mukaan!

Vahvista SOME-muskeleitasi Elinvoima-seminaari 2018 from Pauliina Mäkelä

Kaikkea hyvää ja nähdään sosiaalisessa mediassa!

- Pauliina

Uudempi: Marjo yhteisömanageriksi
Vanhempi: Facebook-ryhmään sisällysluettelo