Työtä lähellä

Tänään on tiistai 11.9.2012. Edessäni on kannettava tietokone MacBook Pro, kuppi teetä laktoosittomalla maitojuomalla ja sokerilla, älypuhelimeni iPhone ja Positiivareiden paperikalenteri Onnistujan päivyri. Istun kotona keittiön pöydän ääressä Lempäälän Kuljussa. Laitan aamulla iPhonesta päälle ajanhallintaa varten sovelluksen, Pomodoron. Se muistattaa minua 25 minuutin välein, että pidän vähintään 5 minuutin tauon. Silloin jaloittelen, venyttelen, katselen ikkunasta ulos, juon vettä, silitän kissaa tai valmistan syötävää. Kotona työskennellessä on kätevää, kun voi avata oven ja ottaa vastaan paketin postinkantajalta. Tänään sain Senja opettaa sinulle ruotsia -kirjapaketin, jonka taustoista voit käydä lukemassa yhteisön blogista.

Olen tietotyöläinen, verkostojen nettikätilö, verkkoasiantuntija ja yhteisöllisen median kouluttaja. Teen palkkatyötä erilaisissa, lähinnä koulu- ja työelämään liittyvissä hankkeissa sekä yrittäjänä Kinda Oy:ssä. Tällä hetkellä teen kahta työtä kahdelle työnantajalle ja ensi kuusta lähtien neljää eri työtä kolmelle eri työnantajalle. Teen kahdeksatta vuotta etätyötä, jota kutsun nykyään lähityöksi. Etätyöstä löytyy paljon kirjoituksia, kuten

ja Bambuser-videoita, kuten

sekä SlideShare-esityksiä, kuten

Työtä, osallistumista ja oppimista etänä

Osallistun viikottain erilaisiin tapahtumiin ja kokouksiin etänä. Hankekokoukset pidetään joko Skypellä tai Google+ hangoutilla. Kirjoitin blogikirjoituksen hankkeen sisäisestä tiedonkulusta ja tein Bambuser-lähetyksen syksyllä 2010. Hankkeen sisäisenä kanavana on tällä hetkellä Yammer. Tänään seurailin Twitterissä #vvjour hashtagilla Antti Hirvosen pitämää vuorovaikutteisen journalismin workshopia Yleläisille sekä osallistuin siihen tekemällä omaan sisältövirtaani nostoja uudelleentwiittaamalla. Viime viikolla osallistuin tiistaina 4.9. paikan päällä Helsingissä TruHelsinki-tapahtumaan, johon osallistuin keskiviikkona 5.9. etänä Twitterissä #TruHelsinki hashtagilla. Torstaina 6.9. osallistuin etänä Twitterissä #etapaiva hashtagilla Etäopetuksen koordinointihankkeen etäopetuksen seminaaria. Perjantaina 7.9. pidin Varustamo-hankkeen #someohjaus workshopin Tampereella.

 

Työtä liikkeessä

Liikkuessani auton kyydissä, bussilla tai junalla Suomessa voin tehdä töitä. Kun nettiyhteys toimii, saan kaikki työ- ja oppimisympäristöni auki. Silloin kun nettiyhteys ei toimi, voin ottaa valokuvia, käsitellä teksti- ja kuvatiedostoja, kirjoittaa muistiinpanoja, suunnittella työtäni, lukea aiemmin saapuneita sähköposteja ja laatia esitysmateriaaleja. Työstä riippuen saatan samalla kutoa villasukkaa ja kuunnella musiikkia. Kerron säännöllisesti Foursquare-palvelun välityksellä, että missä liikun. Paikkatietoni kertomalla mahdollistan sattumahdollisuudet ja sattulöydöt eli onnekkaat sattumat.

Kävellessä kaupungilla ja luonnossa laitan SportsTrackerin päälle ja saan talteen omat kävelylenkkini. Työhyvinvointi tulee huomioida samalla tavalla kuin toimistossa työskennellessä. Hyötyliikunta on tärkeätä. Tietotyöläisen tulee myös huolehtia monipuolisesta ravinnosta ja riittävästä unesta. Seuraan omaa untani Sleep Cycle -herätyskellon avulla. Se tallentaa unikäyräni ja nukkumisaikani. Terveyteen liittyen YLE aloittaa tämän kuun lopussa kolmannen tuotantokauden Elämä pelissä -sarjasta.

Työtä verkossa

Tietokoneen Chrome-selaimessa on auki useita välilehtiä. Luen yhteisöllisen median viestivirtoja, jaan ja kommentoin sisältöjä, katselen videoita, seuraan livestreamauksia, täydennän tietoja wikiin, tallennan linkkejä sosiaalisiin kirjanmerkkeihin, kirjoitan blogeihin, otan valokuvia ja jaan niitä valokuvien jakopalveluun. Luen uutisia, blogeja ja statusviestejä. Kirjoitan dokumentteja yhteisöllisesti GoogleDocsissa ja EtherPadissa. Julkaisen avoimesti omat koulutusmateriaalini verkossa ja tallennan ne näkyviin Purot.net -wikiin. Työ kannattaa palastella riittävän pieniin osiin, jotta sen tekeminen etenee. Käytän tässä apuna Trelloa. Koulutuksissa käytän taustakanavana Todaysmeet.com -palvelua osallistujien kanssa.

Työskentely- ja oppimistilat

Meidän työskentely- ja oppimistilat ovat muutoksessa ja muuttuneet. Odotan ilolla erilaisia kohtaamisia verkossa ja kasvotusten vanhojen ja uusien tuttavuuksien kanssa. Teen innokkasti omaa työtäni riippumatta ajasta, tilasta, työskentelytavasta ja -menetelmästä. 

Työskentely- ja oppimistilat

Miten sinä teet omaa työtäsi?

Kerro omasta työpäivästäsi, jaa kokemuksesi lähityöstä. Vietä kanssani 21.9. Kansallista etätyöpäivää. Etätyöpäivää vietetään Liikkujan viikolla 16.-22.9. Silloin annetaan myös autolle vapaapäivä ja järjestetään lukuisia muita tempauksia kestävän liikkumisen puolesta.

- Pauliina

Uudempi: Sosiaalinen media oppimisen tukena, Sometu-verkosto 5v.
Vanhempi: Sovelluksia kuin sieniä sateella