Facebookissa leviää säännöllisesti erilaisia huijausjulkaisuja. Niissä luvataan kaikkea mahdollista, kuten sijoitusvinkkejä, rahaa, lisää kuukausituloja, uutisia, erikoisraportteja sekä tietoa siitä, että kuka on vieraillut profiilissasi. Ne ovat kaikki huijauksia, älä lankea niihin.

Annan tässä blogikirjoituksessa neuvoja, kuinka toimia, mikäli sinut on merkitty tällaiseen huijausjulkaisuun.

Älä klikkaa julkaisua

Älä missään nimessä klikkaa julkaisua auki kuvasta tai linkistä. Avaaminen levittää huijausjulkaisun eteenpäin verkostollesi.

Poista merkintä

Klikkaa kolmea pistettä huijausjulkaisun yläreunasta auki ja poista merkintä itsestäsi. Silloin kuvajulkaisu poistuu omalta seinältäsi.

Vaihda salasana

Muista vaihtaa Facebookin salasana. Tee salasanan vaihtaminen Facebookin asetuksissa kohdassa Turvallisuus ja sisäänkirjautuminen. Vaihda salasana kohdassa Sisäänkirjautuminen - Vaihda salasana.

Pitääksesi oman Facebook-profiilisi turvassa tee seuraavat kaksi Facebook-asetuksen muutosta.

Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen

Kun olet valmiiksi Facebookin asetuksissa vaihtamassa salasanaasi, niin tee tämä tärkeä asetuksen muutos eli kaksivaiheinen tunnistautuminen. Tämä asetus kannattaa ottaa käyttöön kaikissa some-kanavissa.

Käytä kaksivaiheista todennusta -kohdassa paina Muokkaa ja Valitse suojausmenetelmä. Tällä hetkellä on käytössä kolme eri vaihtoehtoa: todennussovellus, tekstiviesti ja turva-avain. Itse käytän tekstiviestiä sekä todennussovellus Google Authenticatoria. Saan todennussovelluksessa tai tekstiviestillä vahvistuskoodin, jolla pääsen kirjautumaan Facebookiin.

Estä merkitseminen

Tee vielä tämä muutos Facebook-asetuksiisi. Mene Facebookin asetuksissa kohtaan Yksityisyys ja valitse kohta Profiili ja merkitseminen. Tarkistettava-otsikon alla on kaksi asetusta, jotka kannattaa ottaa käyttöön. Ensimmäinen on nimeltään Tarkista julkaisut, joihin sinut on merkitty, ennen kuin julkaisut näkyvät profiilissasi ja toinen on nimeltään Tarkistetaanko julkaisuihisi lisätyt merkinnät, ennen kuin ne näkyvät Facebookissa? Klikkaa molemmat aktiiviseksi valituiksi.

Kun olet tehnyt nämä kaksi muutosta asetuksiisi, se tarkoittaa, että seuraavan kerran kun sinut merkitään Facebookissa johonkin julkaisuun, saat Facebook-ilmoituksen asiasta. Silloin voit katsoa ilmoituksen ja tarkistaa, että mikä julkaisu on kyseessä. Jos ilmoitus koskee esimerkiksi syntymäpäiväonnittelua, johon sinut on merkitty, niin voit sen hyväksyä ja laittaa näkyviin omalle Facebook-profiilisi seinälle. Jos kyseessä on huijausjulkasu, voit poistaa itsesi julkaisusta ja estää sen näkymisen omalla Facebook-profiilisi seinällä.

Voit samalla tarkistaa myös muut merkitsemisasetukset. Voit määritellä, kuka saa julkaista Facebook-profiilissasi tai nähdä julkaisut, joihin sinut on merkitty. Itselläni kaikissa kohdissa on valittuna Kaverit-vaihtoehto.

Asenna Facebook-sovellus uudestaan

Varmista, ettei kukaan ulkopuolinen ole päässyt Facebook-tilillesi asentamalla Facebook-sovellus uudestaan. Eli poista Facebook-sovellus älypuhelimestasi/tabletistasi ja asenna se uudelleen.

Lisää tietoa Facebookista

Kun kaipaat lisää tietoa liittyen Facebookin käyttöön, hyviä lähteitä ovat
Facebookin ohje- ja tukikeskus,
Facebookin käyttöehdot ja käytännöt,
Facebookin yksityisyyden pikakuvakkeet sekä
Facebookiin liittyvät uutiset.

Jatkuva muutos

Facebook-yhtiö on lokakuussa 2021 muuttanut nimensä, yhtiö on nykyään nimeltään Meta. Facebook-palvelun nimi säilyy toistaiseksi entisenä. Täten huomaa se tosiasia, että Facebook muuttuu jatkuvasti, joten nämä annetut ohjeet Facebookin asetuksista voivat muuttua nopeastikin.

Tummalla pohjalla oransseja kukkasia

Toivotan tietoturvallista Facebookin käyttöä sekä hyvää uutta vuotta 2022! Kinda Oy auttaa lähellä ja etänä, ota yhteyttä.

- Pauliina

Uudempi: Asiantuntijatyön murros, osa 1 Etätyö ja hybridityö
Vanhempi: Ilmaisia kuvapankkeja