Hei Andy!

Haluan haastatella sinua blogiini, joten kerro, kuka olet ja mikä aihe saa sinut syttymään.

 Morjesta! Nimeni on Andy Hopi, olen Life & Business Coach sekä Tekijäakatemian perustaja. Työssäni autan ihmisiä tekemään viisaampia valintoja, jotka johtavat heidän unelmiensa elämään. Sytyn kehittymisestä, mielenkiintoisten ihmisten tapaamisesta, uusien asioiden oivaltamisesta ja uusien rakenteiden luomisesta.

Miten määrittelet yhteisöllisyyden?

 Rajaan tässä yhteisön tarkoittamaan sellaista yhteisöä, johon ihminen on vapaaehtoisesti hakeutunut. Jätän käsittelemättä esimerkiksi yhteisöt, johon ihmiset kuuluvat synnyinmaansa perusteella.

 Yhteisön jäsenet jakavat yhteisen kiinnostuksenkohteen, jonka vuoksi yhteisö on olemassa. Koska ihmiset on valinneet kuulua yhteisöön, saavat he enemmän, kuin mistä joutuvat luopumaan.

 Saamisen vastakohta ei siis mielestäni ole antaminen vaan luopuminen, koska antaminenkin voi olla saamista. Tämän synergiaedun ansiosta kaikki voivat hyötyä yhteisön olemassa olosta ja yhteisöllisyyttä alkaa ilmetä.

Mitä yhteisöllisyys merkitsee sinulle?

 Itselleni yhteisöllisyys merkitsee sitä, että voin keskustella itseäni kiinnostavista asioita muiden kanssa. Saan jakaa omia kokemuksiani, voin oppia muiden kokemuksista ja muut voivat oppia minun kokemuksistani.

 Yhteisö on enemmän kuin osiensa summa. Yhteisössä voimme myös kirittää toisiamme yhä parempiin suorituksiin urheilussa, liiketoiminnassa, valmentajuudessa tai oikeastaan missä vain.

 On hienoa, mikäli toinen yhteisön jäsen saa tuloksia sen ansiosta, mitä olen sanonut tai tehnyt. Vastaavasti tunnen kiitollisuutta, kun itse saan tuloksia sen ansiosta, kun minua on neuvottu.

Miten yhteisöllisyys tulisi huomioida oppivassa organisaatiossa?

 Oppiva organisaatio on teoriassa todella hyvä organisaatiomalli ja käytännössäkin se omaa paljon potentiaalia. Vankkojen rakenteiden sijasta sen on paljon ketterämpi, mutta samalla myös riskialttiimpi. Ihmiset ovat oppivan organisaation heikkous sekä vahvuus. Organisaatio voi oppia, kun ihmiset voivat oppia. Jotta ihmiset voivat oppia, täytyy heillä olla sekä halua että kykyä oppimiseen.

 Yhteisöllisyys tulisi mielestäni huomioida oppivassa organisaatiossa rakentamalla joustavat rakenteet taustalle. Kun rakenteet ensin olivat fyysisiä, sitten organisaatiorakenteita, niin nyt rakenteiden pitäisi kohdistua suoraan ytimeen, eli yksilöön. Kun yksilö kehittyy, kehittyy koko organisaatio.

 Perustaa luodaan tietysti jo rekrytointivaiheessa. Ketkä ihmiset sopivat parhaiten toimimaan tällaisessa ympäristössä. Ketkä janoavat kehittymistä itseisarvollisesti, eivätkä vain siksi, että se kuuluu työnkuvaan. Ainoastaan ihminen itse voi kehittää itseään, ei kukaan muu. Kehitykseen tosin voidaan vaikuttaa välillisesti todella monilla eri keinoilla. On luotava olosuhteet, joissa yksilön on mahdollisimman helppoa kehittää itseään.

Mitä on nykyajan talkootyö?

 Nykyajan talkootyö on yksilön näkökulmasta rohkeutta ja nöyryyttä. Kun uskaltaa astua esiin, alkaa kuulla monilta ihmisiltä, miten asiat tulisi tehdä. Tällöin sinulla on mahdollista valita väittelyyn tai kehittymiseen keskittyminen. Väittely on tietysti se helppo vaihtoehto. Kehittyminen vaatii sitä, että pystyt poimimaan hyvät ideat tulvan seasta ja antamaan siitä kiitoksen ja kunnian oikealle henkilölle. 

 Kun kehität itsestäsi rohkeamman sekä nöyremmän, tulet hämmästymään kuinka paljon ideoita, tukea ja apua tulet saamaan. Vinkkinä vielä sellainen, että kun viet eteenpäin jotain tärkeänä kokemaasi asiaa (itsesi sijasta) on sinulla todennäköisesti moninkertainen määrä voimia ja tukijoita.

Mitä kaikki voisivat oppia yhteisöllisyydestä?

 Kuka vaan voi olla todella valaistunut keskellä erämaata. Toimimalla muiden kanssa yhdessä, on mahdollista oppia paljon myös itsestään. Kaikki voisivat oppia yhteisöllisyydestä, että muut toimivat meille usein peileinä, jotka tuovat esiin puolia, joita olisi yksin hankala nähdä.

 Myös se on arvokas oppi yhteisöllisyydestä, että jaettu suru on puolikas suru, mutta jaettu ilo on kaksinkertainen ilo :)

Miten ja minkälaiset yhteisöllisen median työkalut auttavat tiimityöskentelyssä?

 Jos toimisin nyt perustettavan tiimin jäsenenä, kutsuisin aivan ensiksi ihmiset koolle. Ensimmäinen tapaaminen on usein todella tärkeä ja silloin määritellään suuntaviivat tulevalle, joten mahdollisimman monen ihmisen olisi hyvä päästä paikalle. Ajankohdan sopimiseen käyttäisin Doodlea, johon jokainen voi ilman tunnuksia päivittää itselleen sopivat ajankohdat.

 Kun tapaaminen alkaisi, ehdottaisin, että hyvin varhaisessa vaiheessa sopisimme kommunikaation rakenteesta. Loisimme yhdessä suuntaviivat asioille, joita käsiteltäisiin kasvotusten, sekä asioille, joita käsiteltäisiin verkon puolella. Verkon puolella käsiteltäviä asioita varten perustaisin tarkoituksenmukaisen määrän dokumentteja Google Driveen, jossa tiimin jäsenet voisivat muokata niitä reaaliaikaisesti.

 Koska todennäköisesti jokaisella tiimin jäsenellä on oma Facebook-profiili, perustaisin tapaamisessa tiimille oman Facebook-ryhmän, jossa ihmiset voivat keskustella omilla nimillään ja naamoillaan. Yhdessä pohtisimme, olisiko suljettu vai avoin ryhmä sopivampi tiimin kommunikaatioon.

 Heti ensimmäisessä tapaamisessa ottaisimme tavaksi myös sen, että seuraava tapaaminen sovittaisiin aina paikan päällä kuluvan tapaamisen lopuksi. Merkitsisin seuraavan tapaamisen kaikkien nähtäville Google-kalenteriin. 

Kuinka blogini lukijat voisivat oppia tästä aiheesta lisää?

 Uskon siihen, että suurin osa meistä oppii tekemällä parhaiten. Toiset pystyvät hankkimaan paljon tietoa lukemalla ja kuuntelemalla, mutta tiedon siirtäminen osaamiseksi tapahtuu yleensä vain tekemisen kautta.

 Jos todella haluat oppia lisää yhteisöllisyydestä, kehottaisin sinua ottamaan rohkeasti suurempaa roolia jossakin yhteisössä. En ole nähnyt montaa asiaa, joka opettaisi ja kasvattaisi ihmistä yhtä paljon ja yhtä nopeasti, kuin vastuunottaminen. Kun kannat vastuuta, alat nähdä monet asiat uudessa valossa ja pystyt aivan eri tavalla asettumaan muiden saappaisiin :)

Kaunis kiitos haastattelusta, Andy!

 Andy lupasi blogini lukijoille 50 euron alennuksen Tekijäakatemia -verkkokurssista. Edun saat koodilla KINDA ja etu on voimassa 20.10.2013 klo 24.00 asti. Jos haluat tehdä unelmistasi totta, niin vilkaise Andyn sivustoa! Linkki Tekijäakatemian ilmoittautumiseen: Tekijäakatemia 

Edit 15.10.2013: Ilmoittautumisetua on jatkettu 20. päivään.

Andy Hopi


- Pauliina

Uudempi: Edes yhtenä päivänä maailman tärkein
Vanhempi: Taskuneuloosi